Crònica Workshop Bioengineering ASBTEC-IBEC

Per Albert Coloma (LinkedIn)

El divendres 24 de febrer es va celebrar el primer Workshop de Bioenginyeria organitzat per l’ASBTEC juntament amb l’institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC). Va ser impartit per investigadors de diverses institucions pioneres en l’àmbit de la bioenginyeria (IBEC, CRG, IBB, UPC).

El Workshop es va organitzar en 3 parts; una primera part de presentació, on es van poder veure les branques de la Bioenginyeria, una segona part on es van explicar algunes tècniques innovadores de la Bioenginyeria i una última part, on joves Bioenginyers i Bioenginyeres van explicar els seus projectes i la seva experiència en el sector.

El Workshop el va iniciar Audald Lloret i Villas, el vicepresident de l’associació de Biotecnòlegs de Catalunya (ASBTEC) que, després de presentar l’associació, va donar lloc a l’inici de les xerrades.

El primer en exposar va ser el Dr. Josep Samitier, director de l’institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), que va explicar quins eren els objectius de l’IBEC per a millorar la salut i la qualitat de vida de les persones aplicant tècniques pioneres en el àmbit de la bioenginyeria. Va realitzar una presentació de totes les branques on els investigadors de l’IBEC estan treballant, com la Biologia sintètica, la Bioenginyeria computacional, Neuroenginyeria, Bioimpresió 3D, Medicina regenerativa…

A continuació es va presentar la Dra. Maria Pau Ginebra, del Departament de ciència de materials i metal·lúrgia de la UPC i investigadora associada a l’IBEC, que va fer una presentació de les seves línies d’investigació com el disseny i desenvolupament de nous biomaterials per la regeneració òssia, enginyeria de teixits, alliberació de fàrmacs i l’estudi fonamental dels mecanismes biològics que controlen les interaccions dels biomaterials amb cèl·lules i teixits. Va destacar l’ús d’una nova generació de fosfat de calci biomimètic, capaç d’imitar la matriu extracel·lular de l’os. Finalment, va fer una petita presentació sobre la impressió de Biomaterials en 3D.

Asistents posant per una fotografia.
Alguns dels assistents posant per una fotografia. Imatge cedida per l’IBEC.

Seguidament, la Dra. Laura Batlle, líder de la unitat de regeneració de teixits del CRG, va presentar les famoses iPS cells (induced pluripotent stem cells), derivades de pacients que permeten el modelatge in vitro de malalties especifiques. Tot seguit va explicar, resumidament,l’organogènesi in vitro (procés de formació dels òrgans d’un ésser viu en desenvolupament), una tècnica revolucionària en el camp de la biologia del desenvolupament. Finalment va ensenyar quins eren els últims avenços en el camp de la regeneració de teixits.

El Dr. Antionio Villaverde, Investigador principal de Nanotecnologia de l’institut de Biotecnologia i Biomedicina(IBB), va presentar l’Enginyeria de nanopartícules de proteïnes per a l’administració dirigida de fàrmacs en oncologia. Es va poder entendre com es desenvolupaven vectors no-vírics per l’entrega dirigida de fàrmacs en càncer. Va fer molt d’èmfasis en el disseny de  proteïnes multifuncionals recombinants.

Asistents escoltant una ponencia del workshop.
Imatge cedida per l’IBEC.

L’última xerrada, abans de finalitzar la primera sessió, la va realitzar el Dr. Mateu Pla, Coordinador de la plataforma de Biotecnologia de l’IBEC. Va ser una xerrada enfocades a futures investigacions de la Bioenginyeria, com podem  generar bases 3D combinant biomaterials i hidrogels «cell-laden», com es podria generar pell sintètica (vascularitzada)… Es va finalitzar la primera part amb un petit resum d’alguns dels avenços més recents d’aquesta línia d’investigació.
Un cop acabada la pausa, es va iniciar de nou el Workshop amb la Dra. Maria José López, Investigadora post doctoral en el grup de nanobioenginyeria de l’IBEC, explicant els coneguts «Microfluidic organs-on-chips». Els organs-on-chips són una aplicació de la nanotecnologia amb fins de diagnòstic per l’estudi de la fisiologia d’òrgans, etiologia de la malaltia o la detecció de drogues. Va destacar la importància de crear microlaboratoris i la importància de disminuir la experimentació amb animals.

A continuació, una de les xerrades més esperades, el CRISPR, la gran revolució de la Bioenginyeria. La Dra. Estel Aparicio-Prat, investigadora post doctoral del grup de biologia computacional del processament del RNA, va presentar  aquesta tècnica. El CRISPR/cas9 és una eina molecular utilitzada per «corregir» o «modificar» el genoma de qualsevol cèl·lula. La Dra. Aparicio-Prat va explicar resumidament, però detalladament, la tècnica del CRISPR/cas9 i les seves aplicacions, donant lloc, al final de la xerrada, a un petit debat ètic.

Després d’una petita pausa, es va iniciar una petita taula rodona amb joves investigadors com el Dr. Arnau Hervera, investigador post doctoral de l’IBEC, que va  presentar la Optogenètica (manipulació genètica amb mètodes d’estimulació òptics per tenir control a funcions especifiques de cèl·lules o teixits).

Finalment, el Dr. Joao Frade, investigador del CRG, va fer un breu resum sobre la reprogramació de cèl·lules i l’aplicació d’aquesta tècnica per la regeneració de teixits. El Workshop va finalitzar amb Helena Lozano, doctorand de l’IBEC, amb una explicació del microscopi de força atòmica.

Ha estat el primer Workshop, organitzat per l’ASBTEC, de Bioenginyeria. Un Workshop amb molt potencial, que ha reunit ponents de diferents centres de gran prestigi com l’IBEC, IBB, CRG i UPC. L’experiència ha sigut molt enriquidora, s’ha pogut veure l’actualitat i les projeccions de futur en l’àmbit més exitós de la Bioenginyeria. Cal destacar que els moments de coffe break han estat, també, una de les parts més importants del Workshop ja que han permès conèixer , interactuar i resoldre alguns dels neguits i dubtes d’alguns dels assistents referents als temes més pioners de la investigació.

Asistents xerrant entre si en un temps de descans
Al workshop de bioengineering vam aconseguir posar en contacte estudiants de grau i doctorat, així com investigadors del sector de la bioenginyeria. Imatge cedida per l’IBEC.

Cal agrair a tot l’equip organitzatiu de l’ASBTEC i especialment a l’IBEC la seva col·laboració, ja que sense ells aquest Workshop no hauria estat possible. Esdeveniments com aquest, són un gran escenari per veure la Biotecnologia amb una altre perspectiva.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.