Crònica Targeted Cancer Therapies Workshop

Per Marina Murillo i Olfat Khannous

El passat 16 de Juny de 2017 es va dur a terme el Workshop Targeted Cancer Therapies en el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona en horari de 9.00 a 18.00h. En aquesta intensa jornada es van reunir alguns dels agents més destacats en la investigació catalana sobre teràpies dirigides en càncer per veure els darrers avenços i potencials aplicacions, focalitzant la atenció en els 10 hallmarks del càncer, definits a la publicació “The hallmarks of cancer. Retrieved from Hanahan & Weinberg, 2011”.

El Workshop va ser presentat per Audald Lloret seguit de Raquel Vivet que en van fer una contextualització i van donar lloc a les potents ponències que venien a continuació.

En primer lloc es va comptar amb la presència del Dr. David Garcia que va destacar el paper de l’ambient (condicions fisiològiques) en els hallsmarks del càncer exceptuant en la telomerasa, enzim que ajuda a mantenir les cèl·lules vives.

Seguidament, la Dra. Anna Martínez va fer una ponència entorn la desregulació epigenètica cel·lular remarcant el fet que es requereixen canvis d’expressió genètica en els mecanismes que transformen les cèl·lules normals en cèl·lules tumorals, tals com són la introducció de grups químics com ens permet la ja esmentada epigenètica.

Es va tancar la primera part del Workshop amb la participació de la Dra. Maria Rovira que va parlar sobre la viroteràpia en oncologia, és a dir, en com els virus poden anar en contra del càncer. Va posar de manifest que el virus més usat és l’adenovirus degut a la seva baixa patogenicitat i a la seva bona caracterització. No obstant requereix de modificacions genètiques per conferir dues propietats molt importants en aquest tipus de teràpia: selectivitat i potència.

El Dr. Xavier Trepat va procedir amb la segona part del Workshop parlant sobre la interacció física entre el tumor i l’estroma. Va posar de manifest que les cèl·lules canceroses segueixen les CAFS probablement per quimiotaxis i que una diana que pot ésser molt interessant en tumors per prevenir l’expansió podria ser la junció protèica N-E (entre fibroblast i cèl·lules canceroses respectivament).

A continuació, el Dr. Manel Juan va explicar un tractament punter el qual es basa en la utilització de CARTs (Chimeric Antigen Receptor-Modified T-Cells), un tipus de immunoteràpia antitumoral on els limfòcits T del pacient es manipulen mitjançant teràpia gènica a fi que tinguin la capacitat de reconèixer una molècula característica del tumor. Aquests limfòcits T són expandits i es reintrodueixen al pacient. Un cop dins el pacient reconeixen cèl·lules tumorals sobre les que actuaran i eliminaran.

Tot seguit es va iniciar un debat sobre les cèl·lules CART, a més, també es va parlar sobre la bioètica. Els temes van ser tractats pel Dr. Manel Juan i el Dr. Pau Ferrer. Per tal de realitzar el debat es va organitzar una taula rodona la qual permetia la interacció entre el públic (format per estudiants i investigadors) i experts. El debat va ajudar a consolidar conceptes i expandir coneixements sobre les CART i la bioètica.

Un cop finalitzada la segona part, el Dr. Vicenç Ruiz de Porras va realitzar una introducció a la medicina personalitzada donant pas a la tercera i ultima part del Workshop. El Dr. Vicenç Ruiz de Porras parlava de la medicina personalitzada com a una visió de futur.

El tema de la medicina personalitzada també va ser tractat mitjançant un debat pilotat per part del Dr. Lluis Armengol, el Dr. Vicenç Ruiz de Porras i la Dr. Cristina Fillat.

Finalment es va realitzar la clausura del Workshop realitzada per la Dr. Edurne Arriola. Es van remarcar diferents aspectes sobre quina era la situació actual del càncer en la medicina i quins tractaments hi ha avui en dia.

Per concloure podem dir que el Workshop ens ha permès obtenir nous coneixents sobre el món del càncer. Veure a ponents parlar sobre noves teràpies i possibles tractaments que combinats en un futur podrien aportar solucions ens ha inspirat a seguir estudiant i treballant per tal de poder aportar el nostre granet de sorra.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.