Quin soci, què? – Marina Lorente i pràctiques remunerades

Avui fem present una nova tirada de publicacions que volem anomenar Quin soci, què?, per a que aprengueu d’algun tema del vostre interès, fer-vos partícips del teixit de l’Associació de Biotecnòlegs de Catalunya i que conegueu qui són les persones que formen part de la nostra comunitat.

Tots coneixem l’actual situació de crisis sanitària que estem patint actualment i les dificultats que ens hi podem trobar en el futur en quant a inestabilitat laboral. Per a tots aquells que encara esteu pensant quin màster voleu cursar quan acabeu el grau en biotecnologia i encara teniu la gran tasca de les pràctiques pendent, aquesta publicació va per vosaltres.

Primerament, una de les preguntes que acostumem a fer-nos des del primer curs de la carrera és, si com a professionals estem molt verds o ja donem la talla a l’hora de treballar, i sempre ens quedem amb el dubte. L’única manera de saber-ho és provar, i com més llocs provem més seguretat tindrem en la resposta. Els estius acostumen a ésser aquests períodes per a provar sort amb les pràctiques. En cas que tingueu la disponibilitat i la possibilitat, demanar pràctiques als vostres professors pot ser un bon punt per on començar. Si més no, ells us podem orientar i aconsellar de primera mà en la investigació de la vostra pròpia universitat.

Com hem dit, les pròpies universitats ofereixen la possibilitat de realitzar les pràctiques mitjançant un conveni marc, amb una remuneració i durada variables. En el cas de la Universitat Rovira i Virgili, les beques de pràctiques tenen una durada de 10 mesos i es remuneren en funció del nombre d’hores dedicades (fins a 495,90 € bruts/mes a 20 h/setmana). Existeix un portal de beques on s’ofereixen aquestes beques, on també hi podreu trobar beques de projectes o contractes laborals ofertats pel personal investigador.

Si el que busqueu són pràctiques a l’estranger,  a través de les oficines internacionals de la vostra universitat podreu veure les ofertes que es fan des d’altres països, així com rebre consell sobre el programa d’Erasmus pràctiques.

En col·laboració d’organismes amb els departaments de les universitats, podeu trobar diferents beques de col·laboració com la del Ministerio de Educación i Formación Profesional, amb una quantitat total de 2000 €. O també la beca JAE intro del MEFP amb el CSIC, per a introduir a la investigació a estudiants universitaris, amb una retribució de 3000 € i diferents centres on realitzar les pràctiques.

El que heu de tenir molt present a l’hora de buscar pràctiques és la planificació: ón voleu realitzar-les, la duració, els requisits del vostre expedient que demanen per a cada tipus de beca i sobretot els terminis de les sol·licituds.

Per a aconsellar-vos en la vostra elecció, podeu comptar amb diferents referents. Un d’ells és Marina Lorente García, Graduada en Biotecnologia per la URV, sòcia d’ASBTEC i ambaixadora d’UNICAT. Li hem preguntat a ella alguns dels dubtes que ens heu fet arribar al respecte sobre les pràctiques.

 • Des de quan ets sòcia d’ASBTEC?
  • Porto dos anys dins de l’ASBTEC a la Delegació de la Universitat Rovira i Virgili.
 • Aquest any has acabat la carrera?
  • Em queden tres assignatures aquest any però si, pràcticament ja està acabada. Pràctiques i treball de fi de grau, tot fet.
 • Podries fer-nos cinc cèntims del què és l’UNICAT.
  • Som diferents ambaixadors a diferents universitats i el que volem és arribar donar la possibilitat de fer pràctiques i treballar a les institucions de la Unió Europea als estudiants de les nostres universitats. Nosaltres informem sobre les diferents institucions de la UE on es poden fer pràctiques, els processos que s’han de passar per a poder aplicar, com has de fer-ho per poder arribar a treballar-hi perquè al final no és un procés fàcil i hi ha molta gent interessada.
 • Quines característiques tenen aquestes pràctiques? Són remunerades?
  • Les pràctiques que s’oferten tenen una duració mitja de 6 mesos i són remunerades sobre uns 1200 €/mes, depenent del país de la UE on es realitzin. Acostumen a realitzar-se a Brussel·les o a Luxemburg, però s’obren convocatòries a diferents països com ara Itàlia, per exemple.
 • Aquest programa “UNICAT” ha començat aquest any?
  • Aquest programa es porta fent uns quants anys. Aquí a la Universitat Rovira i Virgili sóc la segona ambaixadora però la iniciativa no va tenir massa moviment per la difusió… Actualment enviem correus i fem xerrades per a que els estudiants n’estiguin informats al respecte.
 • Amb tota la situació actual de pandèmia, com estan les perspectives de futur de cara a aplicar a aquestes pràctiques en altres països?
  • El programa segueix en peu amb normalitat. La única diferència com tot és que s’ha virtualitzat, però la dinàmica segueix essent la mateixa.
 • Tu ets l’única ambaixadora a tota Catalunya? Si n’hi ha cap persona interessada ha de contactar obligatòriament amb tu o amb qui pot contactar-ne?
  • Som diferents ambaixadors, un per universitat. Estem tots per ajudar-nos entre tots però preferentment s’ha de contactar amb l’ambaixador de la pròpia universitat on s’estudia.
 • Sobre quines dates són les aplicacions?
  • Són cada mig any. Unes sobre el mes de gener i les altres sobre el mes de juny.
 • Hi ha un nombre de places limitades per cada aplicació?
  • Es fa per individual, no per universitat. Tu pots aplicar com a persona individual. No hi ha un nombre d’aplicants assignat per a cada universitat. Nosaltres només actuem de canal entre l’estudiant i les institucions europees.
 • Aleshores, qualsevol particular us pot contactar?
  • Nosaltres no trobem pràctiques a estudiants de biotecnologia. Nosaltres orientem als estudiants ón poden trobar llocs de pràctiques a la UE i ajudar-los amb el procés. Per exemple, la primera setmana de maig farem una xerrada a la URV per explicar tot el que fem dins d’UNICAT, quines convocatòries estan obertes, els requisits, terminis, etc.
 • El que oferiu són pràctiques extracurriculars com a tal.
  • Realment no tenen per què ser-ho. Són pràctiques que es fan un cop acabades la carrera, no estan vinculades a través d’un conveni amb la universitat, van a part.
 • Quin són els requisits mínims per a poder aplicar a aquestes ofertes?
  • S’ha de ser graduat com a mínim. Per fer pràctiques necessites parlar anglès, el francès o l’alemany i una altra llengua de la UE com el català o el castellà. S’han de parlar dos llengües mínim. No hi ha un màxim ni un mínim d’edat per poder aplicar, i no pots haver treballat a la UE més de 6 setmanes.
 • Quantes persones acostumen a aplicar a aquest programes?
  • En nombres rodons, la aplicació online hi ha 12.000 persones i a les seleccions arriben unes 900 persones, de gent de tota Europa. Tampoc apliques per un lloc de treball en específic, apliques per un perfil determinat.
 • Aleshores com trobes un treball en concret?
  • Un cop seleccionat, et diuen quin tipus de treball podries aplicar. Has de pensar quin tipus de perfil t’agradaria. Les pràctiques funcionen similar, tot i que apliques a una aplicació online concreta.
 • A tu mateixa t’ha servit aquest programa per a trobar pràctiques?
  • No l’he fet servir perquè he estat anteriorment amb pràctiques curriculars i el treball de fi de grau, i les aplicacions s’acabaven al gener. Crec que és una experiència molt enriquidora i que professionalment t’ajuda moltíssim, però no ho he pogut compaginar.
 • A part de les curriculars, has fet extracurriculars?
  • Sí, vaig acabar les curriculars i vaig fer les extracurriculars al mateix lloc, un cop acabades les curriculars, allargant el contracte. I si puc en faré una segones extracurriculars properament.
 • És a dir que les has fetes ambdues a quart de carrera.
  • Sí.
 • I un cop acabades, vas sentir-te preparada professionalment per treballar?
  • És complicat, quan vaig començar a fer les pràctiques em vaig adonar que no sabia fer res. Vaig aprendre moltes tècniques que havia fet al laboratori a la carrera, però un cop entre cinc persones i cadascú en feia una part, i al final no acabes aprenent a fer-ho bé… Al final, les pràctiques t’ajuden realment a aprendre tot el que estudies a classe i a trobar-li una utilitat pràctica.
 • Aconselles fer-ne pràctiques des de primer?
  • És complicat fer pràctiques si no estàs als últims cursos de la carrera, però si teniu la oportunitat, és molt bo fer-les perquè és una manera de veure si és el que t’agrada. Pots estar fent una carrera que t’encanti estudiar-la però no trobar-t’hi a gust treballant-hi. Recomano fer-ne pràctiques abans.
 • Uns consells pels estudiants sobre el tema.
  • Buscar molt, sigui on sigui, a Tarragona, Barcelona, la UE…
 • I si algú té més dubtes, com pot contactar amb tu per informar-se sobre el programa d’UNICAT?

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *